Ordu Çaybaşılılar Derneği
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM TÜZÜK

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

HÜKÜMETİN FINDIK STRATEJİSİ AÇIKLANDI

HÜKÜMETİN FINDIK STRATEJİSİ AÇIKLANDI

Tarih 16 Temmuz 2009, 01:35 Editör Harun Aydoğdu

Hükümetin Fındık Stratejisi

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Yeni Fındık Stratejisinde ruhsatlı alanlarda üretim yapan fındık yetiştiricilerine “Alan Bazlı Gelir Desteği”, ruhsatsız alanlarda fındık yetiştiriciliği yapanlara ise alternatif ürünlere geçmeleri halinde “Alternatif Ürün Desteği” verileceğini, TMO’nunda artık fındık alımı yapmayacağını açıkladı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker Hükümet tarafından kabul edilen Yeni Fındık Stratejisi’ni Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla açıkladı.

Dünyada fındık üretiminin Türkiye’nin yanı sıra İtalya, ABD, İspanya, Azerbaycan, Gürcistan, İran ve Çin’de yapıldığını hatırlatan Bakan Eker, “2008 yılında dünya fındık üretimi 1.1 milyon ton, yıllık tüketim miktarı ise ortalama 750-800 bin ton seviyelerinde gerçekleşmektedir” dedi.

Bakan Eker basın toplantısından konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “Dünya fındık üretiminin %75’ini, ticaretinin ise %85’ini gerçekleştiren ülkemizde fındık üretimi, 2844 sayılı Kanun ve Bakanlar Kurulu Kararı ile izin verilen (eğimi %6’dan fazla 3 üncü sınıf tarım arazileri ile 750 m rakıma kadar olan alanlar) sahaların bulunduğu 13 ilde; Artvin, Rize, Trabzon, Ordu, Sinop, Giresun, Samsun, Kastamonu, Zonguldak, Sakarya, Kocaeli, Düzce ve Bartın’da yapılmaktadır.  

Ülkemizde 322 bin üretici, 642 bin ha alanda fındık üretimi yapmakta ve 2 milyon kişi geçimini fındıktan sağlamaktadır. Yıllık fındık üretimi ekolojik şartlara bağlı olarak 550 bin ila 800 bin ton arasında değişmektedir. Yıllık tüketimimiz ortalama 110 bin ton olup, ürünün büyük bir kısmı ihraç edilmektedir.  

Fındık ürününde ülkemizde bugüne kadar uygulanan müdahale alımları ile arz fazlası stokun piyasalardan çekilmesi neticesinde; ülkemizdeki fındık alanlarının aşırı genişlemiş, rakip ülkelerin üretimi teşvik edilmiş, üretim-tüketim arasındaki marj giderek artmış, Ülkemizde arz fazlası stoklar oluşmuş, kamuya olan yük yıldan yıla artmıştır. 2009 yılı Hükümet Programı çerçevesinde, “Fındık ürününün desteklemesine ilişkin uygulamanın rasyonel hale getirilmesi” hedeflenmiştir.  

Hükümetimizce kabul edilen Yeni Fındık Stratejisinde ruhsatlı alanlarda üretim yapan fındık yetiştiricilerimize “Alan Bazlı Gelir Desteği”, ruhsatsız alanlarda fındık yetiştiriciliği yapanlara ise alternatif ürünlere geçmeleri halinde “Alternatif Ürün Desteği” verilecektir. 2009-2012 yılları arasında 3 yıl süre ile uygulanacak Yeni Destek Modeliyle 290 bin üreticiye, 2.6 milyar TL destekleme yapılmış olacaktır.

TMO bundan sonra artık fındık alımı yapmayacaktır. TMO’nun 535 bin ton ürün stoku bulunmaktadır. Bu stokun piyasaları olumsuz etkilemesine izin verilmeyecektir. Stokun önemli bir bölümü yağ üretiminde kullanılacaktır.

Alan Bazlı Gelir Desteğiyle 406 bin ha ruhsatlı alandaki 209 bin üreticiye, Yıllık 150 TL/da destekleme ile, 3 yıl için toplam 1.8 milyar TL ödenecektir.

Alternatif Ürün Desteğiyle 176 bin ha ruhsatsız alandaki 81 bin üreticiye, 2009-2012 yılları sonbahar ve ilkbahar ekim/dikim dönemleri dikkate alınarak; 3 yıl için toplam 600 TL/da destekle, toplam 753 milyon TL ödenecektir.

Alternatif ürün programı ile; özellikle taban arazilerde fındık yerine alternatif ürüne geçen üreticilere yapılacak desteklerle, katma değeri yüksek ürünlerin yetiştirilmesi sağlanacaktır. 3 yılın sonunda ruhsatsız alanlarda fındık üretimine izin verilmeyecektir.  

Alternatif ürün programında; yeni uygulamaya konan “Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli”nin o bölgeler için öngördüğü ürünlerin yetiştiriciliği teşvik edilecektir.

Alternatif ürünlerin 176 bin ha alanda yetiştirilmesi halinde, ortalama 3.9 milyar TL’lik bitkisel üretim değeri sağlanabilecektir.

 

 Fındık Stratejisi Uygulaması Sonucunda;

·        Yasal alandaki üretim korunarak, haksız rekabete uğramaları engellenecek,

·        Taban arazilerde katma değeri yüksek olan ürünlere geçiş sağlanacak,

·        Arz ve talep dengesi sağlanacak,

·        Fiyat serbest piyasada oluşacak, rakip ülkelerin üretimi cazibesini yitirecek,

·        Ülkemiz, uluslararası piyasalardaki ürün arzında belirleyici olacak,

·        Kamu harcamalarında etkinlik sağlanacak,   

·        Sürdürülebilir bir destekleme modeli uygulanacak,

·        Fiyatta ve ihracat gelirlerinde istikrar sağlanacaktır.

Bu haber 7728 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

YEREL HABERLER

Vefat - Başsağlığı

Vefat - Başsağlığı Vefat - Başsağlığı

VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI

VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI Dernek Başkanımız Mustafa Aydoğdu nun babası vefat etmiştir
Mustafa Çalık Mustafa Çalık
DERNEKLERİN ÖNEMİ

ANKET

PROĞRAMLARIMIZDAN EN BEĞENDİĞİNİZ HANGİSİDİR.




Tüm Anketler

HAVA DURUMU - ORDU

ORDU

ZİYARETÇİ BİLGİLERİ

»Aktif 2  
»Bugün 79  
»Toplam 5242567  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.237.4.45
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Her hakkı Ordu Çaybaşılılar Derneğine aittir izinsiz kullanılamaz.
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi